Program scenen Umeå

Yolanda Bohm är konferencier på scenen i mässhallen.

Tonka lagar mat på scenen
10.30-11.15. Scenen mässhallen

Tonka Bistro Café är ett litet café med storstadspuls. Fokus ligger på att leverera produkter som de gjort själva med råvaror som gärna är närproducerade och till stor del ekologiska. På Vegovision visar de besökarna hur en lagar smakrika veganska smårätter. Det kommer att bjudas på bland annat hemmagjord glass och små pintxos. En programpunkt för alla foodies där ute helt enkelt. Detta får ni inte missa!

En djurvänlig garderob
11.15-11.40. Scenen mässhallen

Hur ser en djurvänlig garderob ut? Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt, berättar för oss om animaliska och djurfria material.

Ordförande för djuren
11.40-12.00 Scenen mässhallen

Camilla Björkbom har varit ordförande för Sveriges största djurrättsorganisation  sedan 2010. Det har varit otroligt framgångsrika år med medlemssiffror som har gått stadigt uppåt och en verksamhet i stor utveckling. Camilla berättar om vilka frågor som Djurens Rätt driver nu. Du har också chans att ställa dina frågor!

Upplev det veganska Italien
12.00-12.20 Scenen mässhallen

Vill du uppleva fantastiska Italien som vegan? Alessandra Vendettuoli kommer från Italien och organiserar resor med små grupper för att dela med sig av det Italien som finns utanför turiststråken. Under resan ingår bland annat besök på italienska djurfristäder och besök på vinkällare, gamla byar, marknader och förstås havet. Missa inte denna intervju med Alessandra och passa på att ställa din frågor!

Intervju med Adam Tensta
12.20-12.40 Scenen mässhallen

Adam Tensta, uppvuxen i Stockholmsförorten Tensta, är känd för sin musikkarriär inom hiphop. Genombrottet kom år 2007 med låten My cool och har sedan dess uppträtt på samma scen som Rihanna, Jay-Z, Akon med flera. Samma år som genombrottet belönades han med en Grammis för årets hiphopartist. 2016 släpptes singeln Lika bra tillsammans med Umeårapparen Cleo. Förutom musiker är Adam även pappa, nykterist och vegetarian.

Intervju med Tess från Vegan Fitness Team
12.40-13.10 Scenen mässhallen

Tess Vestberg är tävlingsansvarig på Vegan Fitness Team som är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapades 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på vegansk kost. Kött och andra djurprodukter är för många inom kroppsbyggningen nödvändiga ingredienser i kostschemat och de vill visa att det finns både djur- och miljövänligare alternativ. Att vara vegan inte är något hinder för att tävla inom kroppsbyggning.

Styrkelyftaren Sofia Kamlund
13.10-13.30 Scenen mässhallen

Sofia Kamlund doktorand i biologi vid Lunds Universitet och klassisk styrkelyftare. På dagarna arbetar hon med cellbaserade alternativ inom bröstcancerforskning och på kvällarna lyfter hon tunga vikter. Hennes bästa tävlingsresultat i klassiskt styrkelyft är 150 kg knäböj, 72,5 kg bänkpress och 170 kg marklyft. 2016 debuterade hon på högsta nationella nivå – SM. Hon tränar 10-15 timmar i veckan på enbart vegansk kost.
Sofia håller även ett föredrag på Vegovision. Information om det hittar du här.

Hur jobbar Djurens Rätt för veganism?
13.30-14.00 Scenen mässhallen

Hur jobbar Djurens Rätt för veganism? Vilka metoder används för att nå ”Vegovisionen”? Hur kan du själv kan vara en del av den rörelsen? Ställ dina frågor Tina Hogevik, vice ordförande i Djurens Rätt.

Hur tillverkas tofu?
14.00-14.20. Scenen mässhallen

Vill du veta mer om hur tofu tillverkas? Grundarna av Yi-Pin Soya, en av Sveriges äldsta närproducent av tofu, berättar om hur man tillverkar tofu från ax till limpa.

Nina Färdig från Green Laces
14.20-14.35. Scenen mässhallen

Green Laces är den lilla butiken med det stora hjärtat! Green Laces levererar hållbart mode med fokus på skor och accessoarer. De erbjuder ett växande utbud av omsorgsfullt utvalda varor för dig som vill ha en garderob med hög modegrad och tydlig hållbarhetsprofil. Nina Färdig, svarar på dina frågor om deras veganska produkter!

Foto: Annika Lundquist

Mattias Kristiansson från VEGO
14.35-14.50. Scenen mässhallen

VEGO kan stoltsera med att vara Sveriges första och största helt vegetariska mattidning. Här blandas kravlös vegomat åt alla, från enkla vardagsrätter till spännande festmat.  Oavsett om du är vegan, vegetarian eller helt enkelt bara intresserad av att äta och laga mer grönt så passar VEGO dig perfekt. Yolanda Bohm intervjuar grundaren och chefredaktören Mattias Kristiansson.

Foto: Hendrik Zeitler

Samira Assaad från Fry’s/Ahlström Factory
14.50-15.00. Scenen mässhallen

Ahlström Factory erbjuder veganska livsmedel gentemot dagligvaruhandeln samt foodservicemarknaden. De erbjuder både egenproducerade produkter samt den exklusiva agenturen för FRY’s Family – också ett familjeföretag med ett utbud av fantastiska veganska produkter. Samira Assaad svarar på dina frågor om deras produkter.
Foto: Hendrik Zeitler

Unga i djurrättsrörelsen
15.00-15.15. Scenen mässhallen

Förändraprojektet är Djurens Rätts projekt för unga djurrättsaktivister. Vi ser ett stort intresse för djurrättsfrågor bland unga idag och ett behov av att, som rörelse, aktivt rikta oss mot unga. Ellie Gustafsson, ansvarig för Förändraprojektet, berättar om projektet och om hur Djurens Rätt i framtiden kan jobba för att inkludera unga djurrättsintresserade.

Gustaf Söderfeldt
15.15-15.45. Scenen mässhallen

Yolanda Bohm intervjuar Gustaf Söderfeldt, den fd. grisbonden som blev vegan. Gustaf har ställt om från att ha djurproduktion till att istället ha ett helt veganskt jordbruk.
Gustaf håller också ett föredrag 10.30-11.30 i salen Rotundan.

Om att vara aktiv i Djurens Rätt Umeå!
15.55-16.15. Scenen mässhallen

Yolanda Bohm snackar med aktivisterna Tommy Ringlöw och Lÿdia Granbacke om hur det är att vara aktiv i Djurens Rätt Umeå. De berättar om vad jobbar de med lokalt och hur du gör för att bli aktiv tillsammans med dem!