Program scenen

Konferencier är Karoline Jönsson och Johan Lundgren

Scen mässhallen lördag 4 november 2017

10.20-10.30 Samira Assaad – Ahlströms Factory

Ahlström Factory är ett familjeföretag baserat i Göteborg. De arbetar och marknadsför endast veganska livsmedel gentemot dagligvaruhandeln samt foodservicemarknaden. De erbjuder dels egenproducerade produkter samt är den exklusiva agenturen för FRY’s Family – också ett familjeföretag med ett utbud av fantastiska veganska produkter. Samira Assaad berättar om deras produkter.

Foto Hendrik Zeitler

10.30-10.45 Vegonorm

Vegonorm är en kampanj som uppmuntrar skolor, restauranger, organisationer och andra måltidsanordnare att vända på köttnormen och servera vegomat som standard. Kampanjen är en gräsrotsrörelse som drivs ideellt. Kerstin Amelin från Vegonorm berättar om deras arbete.

10.45-11.10 Veganism och religion

Panelsamtal om religion och veganism. Deltar i samtalet gör Gursimer Singh, Joey Belmondo och Paula Grossman.

11.10-11.25 Styrkelyftaren Fia Kamlund

Fia Kamlund doktorand i biologi vid Lunds Universitet och klassisk styrkelyftare. På dagarna arbetar hon med cellbaserade alternativ inom bröstcancerforskning och på kvällarna lyfter hon tunga vikter. Hennes bästa tävlingsresultat i klassiskt styrkelyft är 150 kg knäböj, 72,5 kg bänkpress och 170 kg marklyft. 2016 debuterade hon på högsta nationella nivå – SM. Fia är ett av många bra exempel på starka veganer.

11.25-11.45 Vilda Magazine

Vilda Magazine – Europas kanske enda veganska mode- och skönhetstidning kommer till Vegovision. Vilda grundades 2013 av journalisten och entreprenören Sascha Camilli. Sascha pratar med Djurens Rätts Francesca Vilches om hållbart mode som är både veganskt och miljövänligt. Målet med Vilda är att inspirera människor att leva djurvänligt och att visa att det går även för den som är intresserad av mode, skönhet, resor och livsstil.

11.45-12.05 Steven Wise och Birgitta Wahlberg
Professor Steven Wise har i mer än 30 år arbetat för det han kallar icke-mänskliga rättigheter. Han menar att djur borde ha lagliga rättigheter och kämpar för att skapa juridisk personstatus för elefanter, valar och apor. Han har bland annat drivit ett uppmärksammat rättsfall om schimpansers rätt till sin egen kropp för att de ska slippa genomgå medicinska tester.
 

Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt, är även ordförande för det svensk-finska NhRP teamet som arbetar med samma frågor inom ramen av det svenska och finska rättssystemet. Birgitta och Steven pratar om sitt arbete och du kan ställa dina frågor till dem båda. Denna programpunkt är på engelska.

12.05-12.20 Björn Peiper – Stark Vegan och Vegan Fitness Team

Bodybuildern Björn Peiper berättar om sin egen träning och om sitt nystartade företag Stark Vegan som är en shop för styrketränandetränande veganer. Björn är även ordförande i Vegan Fitness Team som är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapades 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på grön mat. Kött och andra djurprodukter är för många inom kroppsbyggningen nödvändiga ingredienser i kostschemat och vi vill visa att det finns både djur- och miljövänligare alternativ, samt att vara vegan inte är något hinder för att tävla inom kroppsbyggning.

12.20-12.35 The Body Shop

The Body shop har bestämt sig för att samla in 8 miljoner underskrifter för att ta med till FN och kräva ett globalt förbud mot djurtester. The Body Shop är på plats för att prata med Djurens Rätts Francesca Vilches om kampanjen som redan hunnit samla in 3 miljoner underskrifter. Du har väl skrivit under?

12.35-13.05 Bli vegan lite senare i livet

Många upptäcker det här med djurrätt och vego i tonåren medan andra är ”late bloomers” och blir veganer lite senare i livet. En del upplever att det är svårt att ändra sina vanor och andra möter mycket motstånd från personer i deras omgivning. För Irene började det med hennes engagemang för att hjälpa marsvin via föreningen Eragons som tar hand om marsvin som inte längre kan eller får bo kvar hos sina familjer. Irene närmade sig 50 år när hon började fundera över att hon la så mycket tid och kärlek på marsvinen samtidigt som hon åt andra djur. Birgitta var 36 år gammal när hon förstod, efter ett slakteribesök, att hur man än verkställer slakten är det fel. Det var först då hon bytte fokus på bestämmelserna som berör skydd av djur, från en människocentrerad syn till en djurcentrerad, som polletten föll ner. Paula är 64 år gammal och för drygt ett år sedan blev hon vegan efter att ha varit vegetarian i över 30 år.

Irene i Eragons lokaler. Foto Hendrik Zeitler.

13.05-13.20 Föreningen BFF Strays

BFF Strays är en ideell förening som arbetar för att hjälpa spanska hundar att komma till svenska hem, där reko metoder för hundträning är ett krav för att få adoptera. Det är också det som skiljer dem från många andra föreningar som jobbar med utländska hundar, nämligen att ett reko-tänk genomsyrar allt de gör. Det är självklart att jobba med positiv förstärkning och reko metoder baserat på modern forskning.

13.20- 13.30 Hanna Bergström – Vegan Vegan!

Hanna Bergström brinner för mat på alla nivåer, från minsta molekyl till hur den påverkar vår planet i stort. Hanna är en av författarna till boken ”Vegan Vegan! – din guide till en månad som vegan”, en bok som ska inspirera att våga prova på en grönare vardag med vegansk mat. Hon studerar bioteknik med inriktning på livsmedel och är initiativtagare till Matkooperativet Helsingborg, en medlemsägd mataffär som fokuserar på att göra hållbar lokalproducerad mat mer tillgänglig.

13.30-13.50 Djur i politiken

Vilken är djurfrågornas plats i politiken i dag och hur ser framtiden ut? Riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson (Liberalerna) och Jens Holm (Vänsterpartiet) har bägge ett långt engagemang för djuren. Inom politiken lyfter de frågor om pälsdjursfarmning, djurförsök, minskad köttkonsumtion och djur på cirkus. Här samtalar de med Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, om djurens plats i politiken och framtidsvisioner för ett djurvänligare samhälle.

13.50-14.00 Green Laces

Green Laces är den lilla butiken med det stora hjärtat! De säljer etiskt producerade skor och accessoarer. Deras produkter är veganska och dessutom ofta både ekologiska och rättvisemärkta. Nina Färdig, grundare av Green Laces, berättar om företagets värderingar och produkter.

Fotograf Annika Lundquist

14.00-14.30 Fråga dietisten – Åsa Strindlund

Åsa Strindlund, nutritionist och författare svarar på dina frågor om kost. Åsa undervisar i näringslära på bland annat Karolinska Institutet samt håller kurser och workshops om vegetarisk kost. Hon är själv vegan sedan länge.

14.30-15.10 Linda Hallberg – LH Cosmetics

Linda Hallberg har Skandinaviens största skönhetsblogg som följs av hundratusentals sminkintresserade. Hennes Youtube-kanal har över 330 000 prenumeranter och hon har närmare 900 000 följare på Instagram. I oktober lanserade hon ett eget varumärke, LH Cosmetics, som snabbt etablerats på flera europeiska marknader.

På Vegovision visar hon sina nya produkter och du får chansen att ställa frågor till henne och LH Cosmetics VD Aida Ghorban Ebrahimi.

15.10-15.30 Yolanda Bohm

Yolanda Aurora Bohm är transaktivist, stand-up artist, up-and-coming modeikon men är framförallt är hon regerande och obestridd Stockholmsmästarinna i Poetry Slam. Hon är såklart också vegan! Missa inte denna intervju med Yolanda.

15.30-15.40 Eragons – marsvinsomplacering

Eragons är en förening som hjälper hemlösa marsvin att hitta nya familjer och för-alltid-hem. Eragons jobbar mycket med att sprida kunskap om marsvin och om deras behov. Marsvin är komplicerade exotiska djur och Eragons vill förändra bilden som många har av att de är slit- och släng-djur eller djur för barn.

15.40-16.00 Fråga veganen – panelsnack

Då och då hamnar de flesta av oss som är veganer i sammanhang där ingen annan är vegan. Det kan vara på släktmiddagen eller i kompisgänget. Eller kanske till och med i den närmaste familjen. Hur tacklar en egentligen farmors önskan om att alla ska äta hennes nybakta bullar eller kanske After Work med kollegorna. Kanske känns det svårt när barnen ska på kalas hos kompisar eller på utflykt. Ställ dina frågor till vår eminenta panel som består av programledaren och föräldern Kitty Störby Jutbring, brandmannen och blivande polisen Adam Thorsson och småbarnsföräldern Sebastián Serio från Biggest looser.

Foto Hendrik Zeitler

16.00-16.20 Mårten ”Promoe” Edh

Mårten ”Promoe” Edh har sedan 1992 figurerat som en av huvudpersonerna i ett av Sveriges största och mest inflytelserika hiphopband Looptroop Rockers. Mårten är sedan många år vegan och en ivrig förkämpe för djurrättsfrågor. Passa på att träffa Mårten efter intervjun.

Foto Malin Johansson

16.20-16.35 Sebastián Serio – Biggest looser

Sebastián Serio är den första vegetarianen i ”Biggest Losers” historia. Sedan programmet spelades in har han dessutom blivit vegan. Det var när han blev förälder som han fick känslan av att han måste styra upp det här med vikten, för hälsans skull och för att vara en förebild för sin son. Numera gillar han att lyfta tunga vikter och snart blir han förälder igen.

16.35-16.50 Intervju med Dan Ferna

Dagens höga köttkonsumtion orsakar många allvarliga miljöproblem. Dan Ferna från Aftonbladet inspirerar genom att berätta om hur han veganiserade Svenska hjältar-galan och fick Aftonbladet att servera veganskt i Almedalen. Dan är vegan sedan över 30 år, driver podden Vegan för fan och håller föreläsningar om veganism.

16.50-17.10 Intervju med Kitty

Ständigt aktuella mångsysslaren Kitty Störby Jutbring bollar småbarnslivet med pyssel på TV och andra uppdrag. Hon är bland annat krönikör, programledare och radiopratare.

Kitty kommer också pyssla med alla barn i Rädda Djuren-klubben rum på 12.00-13.00

17.10-17.30 Mattias Kristiansson

Intervju med Mattias Kristiansson, chefredaktör för tidningen VEGO. Mattias har gett ut en mängd kokböcker, bloggar, kör podd och massa annat. Förmodligen har han fler timmar på dygnet än alla oss andra eller hur lyckas han egentligen? Kanske får du svar på den frågan nu.

Foto Hendrik Zeitler

17.30-17.45 Rädda katterna

Annie Mohl från föreningen Rädda katterna berättar om deras arbete för att hjälpa hemlösa katter.

17.45-17.55 Vegourmet

Vegourmet är Sveriges medvetna matmagasin som brinner för det säsongbetonade gröna köket och matlagning från grunden. Där hittar du vegetarisk mat när den är som allra bäst. Joel Persson från Vegourmet gästar scenen.

Scen mässhallen söndag 5 november 2017

10.20-10.35 Meraki Juice UF

Emma Liedholm, Esther Brännkärr och Amanda Sandqvist går sista året på gymnasiet, på Fyrisskolan i Uppsala och är grundarna bakom UF-företaget Meraki Juice UF. De berättar mer om företaget och deras 100 % naturliga, ekologiska och veganska juicer.

10.35-10.50 Vegokommissionen

Vilka restauranger, krogar och gatustånd har Sveriges bästa veganmat? För att besvara den frågan har några av Sveriges mest rutinerade vegomatbloggare och matskribenter gått samman och bildat Vegokommissionen. Det är en sajt dedikerad till ingående, matnördiga krogrecensioner som belyser den stora spännvidd som finns på restaurangscenen framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Intervju med Rasmus Klockljung och Gustav Johansson från Vegokommissionen.

10.50-11.00 Venus von Sabetkar

Intervju med konstnären Venus Sabetkar som arbetar med djurrättsliga motiv. I sitt projekt ”I människans våld” visar hon djurens sårbarhet i människans landskap. Bakom den till synes vackra exteriören i varje bild finns en mer smärtsam sanning. Varje bild har en berättelse som går att läsa om på hennes hemsida. På Vegovision kommer hon även ställa ut helt nya verk samt sälja egendesignade affischer, tygväskor och t-shirts med veganbudskap.

11.00-11.20 David Stenholtz

Läkare för framtiden är en ideell politiskt obunden förening av läkare. De arbetar med att sprida information om hur och i vilken utsträckning våra kostval påverkar hälsa och sjukdomsutveckling. Missa inte denna intervju med ordförande David Stenholtz, överläkare onkologi, när han besöker Vegovisions scen i mässhallen.

11.20-11.35 Birgitta Wahlberg – Non Human Rights
Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt, är även ordförande för svensk-finska Non Human Rights som arbetar med juridiska rättigheter för djur inom ramen av det svenska och finska rättssystemet. Birgitta berättar om deras arbete och du kan ställa dina frågor.

11.35-11.45 Rädda katterna

Annie Mohl från föreningen Rädda katterna berättar om deras arbete för att hjälpa hemlösa katter.

11.45-12.00 Eva Sederholm – Vegan Fitness Team

Intervju med kroppsbyggaren Eva Sederholm, från Vegan Fitness Team. Eva är en av de mest meriterande fitness-atleterna på vegansk kost med flera finalplatser samt guld på fitness galan 2016. Tidigare i år hon tävlade i Naturally Fit Games i Texas. Eva tog hem en 2:a och en 4:e plats. Vegan Fitness Team är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapades 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på grön mat.

12.00-12.15 Gustav Johansson – Jävligt gott

Intervju med bloggaren och kokboksförfattaren Gustav Johansson  som älskar både att laga mat och att äta den. Med hans blogg Jävligt gott vill han visa på att det är en självklarhet att djur inte har i mat att göra och att det inte behöver påverka upplevelsen det minsta.

12.15-12.35 David Kihlberg – Vegohajk

Bakom instagramkontot @Vegohajk står David Kihlberg och Pernilla Lundmark. Där delar de bilder och recept från arbetet med sin kommande kokbok med växtbaserad mat som är lätt att bära och håller länge. På Vegovision blir det intervju med David som berättar om tips på hur du lagar mat på stormkök och lägereld. Det blir kanske även ett och annat foodhack som kan göra fjällvandringen till en verklig matupplevelse.

12.35-12.55 Intervju med Charlie Grönvall

Förra hösten deltog Charlie Grönvall i musiktävlingen Idol och lyckades knipa en tredjeplats. Han har hållit på med musik sedan tonåren men jobbar också till vardags som förskolelärare. Charlie är även en stor djurvän och vegan sedan några år tillbaka.

12.55-13.10 Sara Berglund – Vegan Fitness Team

Sara Berglund jobbar till vardags som biomedicinsk analytiker. På fritiden bygger hon muskler och tävlar i Body Fitness. Hon har kommit på fjärde plats på Luciapokalen (2010) och på Battle of scandinavia (2011). Just nu förbereder hon sig för Luciapokalen den 2 december.
Vegan Fitness Team är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapades 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på grön mat.

Foto: Petrus Iggestöm

13.10-13.25 Eragons – marsvinsomplacering

Eragons är en förening som hjälper hemlösa marsvin att hitta nya familjer och för-alltid-hem. Eragons jobbar mycket med att sprida kunskap om marsvin och om deras behov. Marsvin är komplicerade exotiska djur och Eragons vill förändra bilden som många har av att de är slit- och släng-djur eller djur för barn.

13.25- 13.50 Juliga favoriter med Jävligt gott-Gustav och Kakboken-Karolina

Vem längtar inte efter julen i november? Gustav Johansson, Jävligt gott och Karolina Tegelaar, Kakboken delar med sig av sina favoriter under julen.

13.50- 14.00 Hanna Bergström – Vegan Vegan!

Hanna Bergström brinner för mat på alla nivåer, från minsta molekyl till hur den påverkar vår planet i stort. Hanna är en av författarna till boken ”Vegan Vegan! – din guide till en månad som vegan”, en bok som ska inspirera att våga prova på en grönare vardag med vegansk mat. Hon studerar bioteknik med inriktning på livsmedel och är initiativtagare till Matkooperativet Helsingborg, en medlemsägd mataffär som fokuserar på att göra hållbar lokalproducerad mat mer tillgänglig.

14.00-14.10 Sponsor – Hälsans Kök

I 48 år har Hälsans Kök utvecklat goda och lättlagade vegoprodukter, för att inspirera alla att prova vego! Hela tiden med en passion för mat och med målet att förse konsumenterna med nya och goda köttalternativ. Hälsans Kök har skapat ett brett och varierat sortiment baserat på högkvalitativa ingredienser så som soja, grönsaker och baljväxter.

14.10-14.30 Fråga veganen – panelsnack

Då och då hamnar de flesta av oss som är veganer i sammanhang där ingen annan är vegan. Det kan vara på släktmiddagen eller i kompisgänget. Eller kanske till och med i den närmaste familjen. Hur tacklar en egentligen farmors önskan om att alla ska äta hennes nybakta bullar eller kanske After Work med kollegorna. Kanske känns det svårt när barnen ska på kalas hos kompisar eller på utflykt. Ställ dina frågor till vår eminenta panel som består av Atilla Zeyghami som är administratör för en av landets största vegangrupper på Facebook, receptkreatören och föräldern Karolina Tegelaar och artisten och förskoleläraren Charlie Grönvall.

Foto Hendrik Zeitler

14.30-14.45 Föreningen BFF Strays

BFF Strays är en ideell förening som arbetar för att hjälpa spanska hundar att komma till svenska hem, där reko metoder för hundträning är ett krav för att få adoptera. Det är också det som skiljer dem från många andra föreningar som jobbar med utländska hundar, nämligen att ett reko-tänk genomsyrar allt de gör. Det är självklart att jobba med positiv förstärkning och reko metoder baserat på modern forskning.

14.45-15.00 Atilla Zeyghami – Veganer i Sverige

Atilla Zeyghami är en av administratörerna som driver Veganer i Sverige, som är en väldigt populär Facebookgrupp. Veganer i Sverige bildades i syfte att ha ett gemensamt forum där personer kan dela med sig av nyheter, information, tankar, recept och annat som är relaterat till veganism. Ett ställe att samlas, diskutera, utbyta erfarenheter, tipsa varandra och umgås med likasinnade. Men gruppen välkomnar även andra som är positivt inställda till veganism och vill lära sig mer.

15.00-15.30 Fråga dietisten – Åsa Strindlund

Åsa Strindlund, nutritionist och författare svarar på dina frågor om kost. Åsa undervisar i näringslära på bland annat Karolinska Institutet samt håller kurser och workshops om vegetarisk kost. Hon är själv vegan sedan länge.

15.30-15.50 Boktips med Camilla Bergvall

Camilla Bergvall älskar böcker och har varit aktiv i Djurens Rätt på både lokal och nationell nivå i åtta år. På Vegovision kommer hon att ge tips ur sin djurrättsbokhylla, både klassiker du kanske känner igen och nya favoriter.

15.50-16.05 Veganskt i skolan

Fler och fler skolor får önskemål om att servera mer veganskt. Det kan vara klimatmål som ska uppnås eller elever som väljer växtbaserad kost av etiska skäl. I panelen sitter Francesca Vilches som är ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt, Kerstin Amelin från Vegonorm och Emma Feigenberg som är engagerad i en namninsamling för vegetarisk mat i alla kommuner.

16.05-16.20 Upplev det veganska Italien

Vill du uppleva fantastiska Italien som vegan? Alessandra Vendettuoli kommer från Italien och organiserar resor med små grupper för att dela med sig av det Italien som finns utanför turiststråken. Under resan ingår bland annat besök på italienska djurfristäder och besök på vinkällare, gamla byar, marknader och förstås havet.

16.20-16.35 Om djurförsök – Fia Kamlund

Hur har djurförsöken förändrats, utvecklats och avvecklats sedan man började använda dem? Hur kan vi använda den kunskap vi har för att ersätta djurförsöken i framtiden? Fia Kamlund, Civilingenjör i Teknisk Nanovetenskap och Doktorand i Biologi berättar om djurförsök och arbetet med att ersätta dem.

16.35-16.55 Michell Göransson – Ätbara andra

Michell Göransson är etnolog och genusvetare. Hen har under tre år forskat om hur levande kroppar kan transformeras till de ätbara objekt vi brukar kalla kött. I denna intervju berättar Michell om boken Ätbara Andra som publicerades tidigare i år. I boken får läsaren bland annat får stifta bekantskap med nykarnism, hästköttslasagne, bröstmjölksglass och en skandalomsusad gnufest där helt fel djur befaras ha hamnat på grillen.