Salongen Umeå

10.00-11.30 Gör din egen knapp!

Första två timmarna kör vi knappworkshop i Salongen. Kom hit och pyssla din egen knapp! Rita ett motiv själv eller färglägg något av våra färdiga motiv.

 

12.00-12.45 Veganmat i skolan

Har en rätt att kräva vegetabilisk mat i skolan? Fler och fler skolor får förfrågan om att servera mer vego. Det kan vara klimatmål som ska uppnås eller elever som väljer växtbaserad kost av etiska skäl. Oavsett vilka anledningar som ni har för att ställa om till mer vego så är ni varmt välkomna till ett föredrag om hur det kan gå till. Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt, berättar om hur det kan gå till i praktiken.

Föredraget riktar sig till både måltidschefer, kostchefer, måltidsbiträden eller kockar inom skolan samt till dig som förälder till skolbarn eller du som själv går i skolan och behöver lite tips på vad du kan göra.

 

13.00-13.45 Sebastián Serio

2016 var året då Sebastián Serio bestämde sig för att ändra på sitt liv. Som nybliven far till en son, som fick börja sitt liv i uppförsbacke, såg han saker ur ett nytt perspektiv och en intresseanmälan till Biggest Loser skickades in. Sebastián blev lovad att Biggest skulle bli den tuffaste fysiska utmaningen han någonsin skulle uppleva. Det absolut jobbigaste var dock den mentala utmaningen.

Sebastian föreläser nu om sin övervikt, sin ätstörning, tiden i Biggest Loser, om psykisk ohälsa och manlig tystnadskultur. Här berättar han om de insikter som kommit till honom på resan och vad det är som fortsatt att driva honom mot sina mål.

 

 14.00- 15.00 Gör din egen knapp!

Kom och pyssla din egen knapp! Rita ett motiv själv eller färglägg något av våra färdiga motiv.

 

15.30-16.30 Maten och Agenda 2030

Vilken roll har maten för att målen i agenda 2030 ska kunna nås? Nästan alla mål i FN:s globala mål; Agenda 2030 kan på ett eller annat sätt diskuteras utifrån hur vi har organiserat vår matförsörjning globalt. Många andra sektorer behöver bli bättre, men mänsklighetens försörjning och dess påverkan på planeten och sociala system har diskuterats förvånansvärt lite. Här försöker svensk mat- och miljöinformation ligga i framkant.
Under föreläsningen går vi igenom klimatutmaningar som vi står inför utifrån Joakim Rockströms modell. Vi tar upp global uppvärmning, övergödning och biodiversitetsförlust, de tre största hoten mot livet på jorden. Vidare relaterar vi denna kunskap till de globala målen, Agenda 2030 och analyserar dem i förhållande till matproduktionen. Föreläser gör Sebastian Mellgren från svensk mat- och miljöinformation.