Program Riddarsalen

Lördag 4 november 2017

11.00-11.45 Mer veganskt på jobbet

Dagens höga köttkonsumtion orsakar många allvarliga miljöproblem. Dan Ferna från Aftonbladet inspirerar genom att berätta om hur han veganiserade Svenska hjältar-galan och fick Aftonbladet att servera veganskt i Almedalen.

Forskarsamhället är överens om att djurhållningen och köttkonsumtionen måste minska kraftigt för att vi ska kunna uppnå våra klimat- och miljömål. Idag saknas det tyvärr politiska styrmedel för att minska konsumtionen. Men du kan påverka mycket själv i din vardag, till exempel där du arbetar. Dan Ferna  inspirerar till att ta vara på alla tillfällen som ges för att sprida veganismen till kollegorna på jobbet genom att berätta om hur han fick till vegansk matlagningskurs och glassprovningar på arbetstid, veganiserade Svenska hjältar-galan och fick Aftonbladet att bjuda på veganmat i Almedalen. Dan Ferna är vegan sedan över 30 år, driver podden Vegan för fan och håller föreläsningar om veganism.

12.00-13.00  Träna för livet!

En föreläsning om vikten att röra sig och hur vi gör detta på bästa skadefria sätt samt hur vi tillämpar en vegansk kost för att optimera muskeluppbyggnad.

En föreläsning av Eva Sederholm, från Vegan Fitness Team, och hennes tränare Kristian Thalin. Eva är en av de mest meriterande fitness-atleterna på vegansk kost med flera finalplatser samt guld på fitness galan 2016. Tidigare i år hon tävlade i Naturally Fit Games i Texas. Eva tog hem en 2:a och en 4:e plats. Kristian Thalin har över 15 års erfarenhet och har tränat bandyproffs, en OS-medaljör i simning och de bästa inom MMA! Kristian tränar nu Niklas Hjalmarsson NHL proffs i ishockey.

Vegan Fitness Team är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapades 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på grön mat. Kött och andra djurprodukter är för många inom kroppsbyggningen nödvändiga ingredienser i kostschemat och vi vill visa att det finns både djur- och miljövänligare alternativ, samt att vara vegan inte är något hinder för att tävla inom kroppsbyggning.

13.30-15.30 Filmvisning – Unlocking the Cage
Dokumentären Unlocking the Cage handlar om en grupp ideella advokater som, under ledning av Steven Wise, kämpar för att skapa juridisk personstatus för elefanter, valar och apor i två amerikanska delstater. Steven Wise, som är advokat och professor i USA, har i mer än 30 år arbetat för det han kallar icke-mänskliga rättigheter. Han menar att djur borde ha lagliga rättigheter. Han har bland annat drivit ett uppmärksammat rättsfall om schimpansers rätt till sin egen kropp för att de ska slippa genomgå medicinska tester.
 
Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt, är även ordförande för det svensk-finska NhRP teamet som arbetar med samma frågor inom ramen av det svenska och finska rättssystemet. Efter filmen kommer Birgitta och Steven prata om sitt arbete och du kan ställa dina frågor till dem båda. 
Filmen är på engelska och även eftersnacket med Steven och Birgitta kommer bli på engelska.

Unlocking the cage officiell trailer.

16.00-17.00 Vego i skolan

Har en rätt att kräva vegetabilisk mat i skolan? Fler och fler skolor får förfrågan om att servera mer vego. Det kan vara klimatmål som ska uppnås eller elever som väljer växtbaserad kost av etiska skäl. Oavsett vilka anledningar som ni har för att ställa om till mer vego så är ni varmt välkomna till ett föredrag om hur det kan gå till. Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt, och Magnus Naess, kock på Globala gymnasiet, berättar om hur det kan gå till i praktiken.

Föredraget riktar sig till både måltidschefer, kostchefer, måltidsbiträden eller kockar inom skolan samt till dig som förälder till skolbarn eller du som själv går i skolan och behöver lite tips på vad du kan göra.

Söndag 5 november 2017

11.00-11.45 Baka till julen – Karolina Tegelaar

Karolina Tegelaar är en nytänkande receptkreatör som med sin bakgrund som forskare lyckats arbeta fram en helt ny standard på bakverk utan ägg och mjölk. Karolina växte upp på en liten bondgård och är dotter till två mjölkbönder. Bakning var en av favoritsysselsättningarna och att vara ute i naturen med kameran den andra.

På Vegovision delar hon med sig av sina bästa tips för att lyckas med allt gott som hör julen till.

12.00-14.00 Filmvisning – Unlocking the Cage
Dokumentären Unlocking the Cage handlar om en grupp ideella advokater som, under ledning av Steven Wise, kämpar för att skapa juridisk personstatus för elefanter, valar och apor i två amerikanska delstater. Steven Wise, som är advokat, professor och ordförande i organisationen Non Human Rights, har i mer än 30 år arbetat för det han kallar icke-mänskliga rättigheter. Han har bland annat drivit ett uppmärksammat rättsfall om schimpansers rätt till sin egen kropp för att de ska slippa genomgå medicinska tester.
 
Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt, är även ordförande för det svensk-finska Non Human Rights-teamet som arbetar med samma frågor inom ramen av det svenska och finska rättssystemet. Efter filmen kommer Birgitta berätta om deras arbete och du kan ställa dina frågor till henne. 
Filmen är på engelska men eftersnacket med Birgitta kommer bli på svenska.

Unlocking the cage officiell trailer.

14.30-15.15 Halverad köttkonsumtion till 2030

Samtal mellan David Kihlberg, Naturskyddsföreningen och Camilla Björkbom, Djurens Rätt, om hur vi ska kunna halvera köttkonsumtionen senast 2030.

Programmet presenteras i samverkan med studieförbundet NBV