Program stora scenen

Konferenciererna är Karoline Jönsson och Johan Lundgren

 

10.15-10.25 Eva Sederholm- Vegan Fitness Team

Intervju med kroppsbyggaren Eva Sederholm, från Vegan Fitness Team. Eva är en av de mest meriterade fitness-atleterna på vegansk kost med flera finalplatser samt guld på Fitness galan 2016. Eva ska i höst tävla i SM och även Tyngre. Hon berättar även att hon, om kroppen är med henne, ska åka till Florida i december för att tävla i den första världskuppen i kroppsbygge för enbart veganer. Eva är också en av ca 40 representanter i 2019 års upplaga av plantbulit, den första och ända i Norden! Vegan Fitness Team är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapade 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på grön mat. Teamet är sponsrat av Greenmachine vars produkter du också kommer kunna införskaffa på mässan.

 

10.25-10.45 David Stenholtz- Läkare för framtiden

Läkare för framtiden är en ideell politiskt obunden förening av läkare. De arbetar med att sprida information om hur och i vilken utsträckning våra kostval påverkar hälsa och sjukdomsutveckling. Missa inte en intervju med ordföranden av Läkare för framtiden David Stenholtz som också är överläkare i onkologi.

 

10.45-11.05 Panelsamtal – Vegoutbud på restauranger
Fotograf: Hendrik Zeitler

Foto: Hendrik Zeitler

Panelen kommer diskutera vegoutbudet på restauranger. Hur ser det egentligen ut och har det blivit bättre? Vad behöver fortfarande förbättras och vart kan du hitta de godaste veganska rätterna? Allt detta och lite till kl. 10.45 på Stora scenen.

Deltar i samtalet gör Jenny Luks som driver restaurangguiden Vegan Göteborg. Jenny är också matskribent och krogrecensent för Nyhetsmagasinet Syre och Syre Göteborg, samt gör krogrecensioner för Vegokommissionen. Gustav Johansson som är vegoprofilen bakom bloggen Jävligt gott och instagramkontot @javligtgott.

 

 11.05- 11.15 Atilla Zeyghami- Veganer i Sverige

Atilla Zeyghami är en av administratörerna som driver Veganer i Sverige, vilket är en väldigt populär Facebookgrupp. Veganer i Sverige bildades i syfte att ha ett gemensamt forum där personer kan dela med sig av nyheter, information, tankar, recept och annat som är relaterat till veganism. Ett ställe att samlas, diskutera, utbyta erfarenheter, tipsa varandra och umgås med likasinnade. Men gruppen välkomnar även andra som är positivt inställda till veganism och vill lära sig mer.

 

11.15-11.25 Björn Peiper – Stark Vegan och Vegan Fitness Team

Bodybuildern Björn Peiper berättar om sin egen träning och om sitt företag Stark VeganStark Vegan är en shop för styrketränandetränande veganer. Björn är även ordförande i Vegan Fitness Team som är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapades 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på grön mat. Kött och andra djurprodukter är för många inom kroppsbyggningen nödvändiga ingredienser i kostschemat och Vegan Fitness Team vill visa att det finns både djur- och miljövänligare alternativ, samt att vara vegan inte är något hinder för att tävla inom kroppsbyggning.

 

11.25- 11.45 Intervju med Sanna Bråding

Foto: Robert Eldrim

Sanna Bråding slog igenom som skådespelare när hon var 15 år gammal. Hennes första roll var i sopoperan ”Tre Kronor”. Just nu skriver hon bland annat för Amelia och kan även höras på radio i Pira & Bråding i P3. På Vegovision Göteborg kommer du kunna lyssna till en intervju med henne på Stora scenen. Hon kommer även senare i programmet att delta i ett panelsamtal om att vara förälder till veganbarn.

 

11.45-12.00 Panelsamtal – Vegansk skolmat

Foto: Shutterstock: Monkey Business Images

Fler och fler skolor får önskemål om att servera mer veganskt. Det kan vara klimatmål som ska uppnås eller elever som väljer växtbaserad kost av etiska skäl. I panelen sitter Francesca Vilches som är ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt, Per-Anders Jande från Vegonorm, en kampanj skapad av Svensk mat-och miljöinformation, och David Stenholtz, överläkare i onkologi samt ordförande för Läkare för framtiden.

 

12.00-12.10 Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen är en ideell förening för naturskydd och miljövård. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden och har funnits i över hundra år. Klimat, hav, skog, jordbruk och miljögifter är deras viktigaste arbetsområden. David Kihlberg finns på plats för att berätta om deras arbete.

 

12.10-12.20 Peter Carlsson – R+ Hundskola

Peter Carlsson är en utbildad hundinstruktör som bland annat håller kurser och ger privatlektioner. Han arrangerar även föreläsning och kunskapsevent. Peter har ett särskilt intresse för vad han benämner som artöverskridande kommunikation. Han fascineras av faktumet att två så olika- men samtidigt lika- arter som hund och människa kan leva tillsammans. På Vegovision kommer du kunna lyssna till en intervju med Peter på Stora scenen.

 

12.20-12.30 Vegansk matlåda

Emma och Amelia Oller Westberg är vegoprofilerna som driver instagramkontot @veganskmatlada. Systrarna startade kontot för drygt ett år sedan och VEGANSK MATLÅDA har också en tillhörande blogg och Facebook-sida. När de inte arbetar med sina webbplattformar läser de till civilingenjörer.

 

12.30-13.00 Åsa Strindlund – Fråga om näringslära

Foto: Hendrik Zeitler

Åsa Strindlund, nutritionist och författare, svarar på dina frågor om kost. Åsa undervisar i näringslära på bland annat Karolinska Institutet samt håller kurser och workshops om vegetarisk kost. Hon är själv vegan sedan länge.

 

13.00-13.10 Sebastián Serio

Sebastián Serio är den första vegetarianen i ”Biggest Losers” historia. Sedan programmet spelades in har han dessutom blivit vegan. Det var när han blev förälder som han fick känslan av att han måste styra upp det här med vikten, för hälsans skull och för att vara en förebild för sin son. Han arbetar numera bland annat på ett gym där han hjälper andra människor med kost och träning.

 

13.10-13.20 Portionen Under Tian

Hanna Olvenmark driver bloggen och instagramkontot @portionenundertian. På Hannas sociala medier kan du som besökare bland annat hitta massor av spännande recept på klimatsmart, ekonomiskt hållbar och bra mat. Hanna berättar att hon kom på idén till bloggen och kontot då hon ville visa att det går att vara hälsosam, klimatsmart och samtidigt ekonomiskt smart.

 

13.20-13.30 Intervju med Charlie Grönvall

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Charlie Grönvall deltog 2016 i musiktävlingen Idol och lyckades då knipa en tredjeplats. Han har hållit på med musik sedan tonåren men jobbar också till vardags som förskolelärare. Charlie är även en stor djurvän och vegan sedan några år tillbaka.

 

13.30-13.40 David Kihlberg- Vegohajk

Bakom instagramkontot @Vegohajk står David Kihlberg . Där delar David bilder och recept från arbetet med sin kommande kokbok med växtbaserad mat som är lätt att bära och håller länge. På Vegovision blir det intervju med David som berättar om tips på hur du lagar mat på stormkök och lägereld. Det blir kanske även ett och annat foodhack som kan göra fjällvandringen till en verklig matupplevelse.

 

13.40-13.50 Fia Kamlund

Fia Kamlund doktorand i biologi vid Lunds Universitet och klassisk styrkelyftare. På dagarna arbetar hon med cellbaserade alternativ inom bröstcancerforskning och på kvällarna lyfter hon tunga vikter. Hennes bästa tävlingsresultat i klassiskt styrkelyft är 152,5 kg knäböj, 72,5 kg bänkpress och 175 kg marklyft. 2016 debuterade hon på högsta nationella nivå – SM. Fia är ett av många bra exempel på starka veganer.

 

13.50-14.00 Doux Pastry

Foto: Lisa Forsberg

Lisa Forsberg är konditorn bakom instagramkontot @douxpastry och på kontot kan du hitta bilder på alla möjliga veganska bakverk och godsaker. Lisa berättar att hon först blev intresserad av konditoryrket när hon bodde i Lyon och såg alla vackra franska bakverk i skyltfönstren.

 

14.00-14.30 Panelsamtal – Kost och träning

Panelsamtal om kost och träning. Ämnet kost och träning kan ses som oändligt stort och svårt med många olika perspektiv. Här har du chansen att ställa frågor till Hillevi Sautter, legitimerad dietist, Eva Sederholm från Vegan Fitness Team och Sebastián Serio.

 

14.30-14.45 Boksamtal med Camilla Bergvall

Camilla Bergvall älskar böcker och har varit aktiv i Djurens Rätt på både lokal och nationell nivå i nio år. På Vegovision kommer hon att ge tips ur sin djurrättsbokhylla, både klassiker du kanske känner igen och nya favoriter.

 

14.45-15.00 The Body Shop

 

The Body Shops kampanj ”Forever Against Animal Testing” handlar om att förbjuda djurtester av kosmetiska och ingredienser världen över. Djurens Rätts konsumentansvarig Francesca Vilches pratar om bakgrunden till kampanjen, Djurens Rätt roll i den och om förhoppningar i framtiden.

 

15.00-15.15 Panelsamtal – Veganism ur ett religiöst perspektiv

Om veganism ur ett religiöst perspektiv. Deltar i samtalet gör Gursimer Singh, debattör och aktiv i Tillsammans för Sverige och Paula Grossman som driver företaget Prosodia AB och är uttalsspecialist och utbildningskonsult i språkpedagogik.

 

15.15-15.40 Panelsamtal- Om att vara förälder med veganbarn

Panelsamtal om att vara förälder till veganbarn. Panelsamtalet kommer beröra ett flertal av de utmaningar som du som förälder till veganbarn ställs inför i vardagen, men även såklart alla de positiva delarna. Deltar i samtalet gör Sanna Bråding, programledare och skådespelare och Jannika Navjord, barnboksförfattare.

 

15.40-16.00 Panelsamtal – Hållbart mode

 

Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt, pratar med Thrive, Nina Färdig och Clara Karpfors om hållbart mode.

Fredrik Alexandersson från Thrive – Conscious fashion som säljer ekologiskt, miljövänligt, rättvist och djurvänligt mode. Nina Färdig, driver den djurvänliga och miljövänliga skobutiken Green Laces och influensern och bloggaren Clara Karpfors som driver bloggen The vashion blogg.

 

16.00-16.15 Panelsamtal- Tips för nya veganer

Funderar du på att bli vegan eller är det så att du redan har tagit steget och känner att du behöver lite vägledning? Kom då och lyssna på panelsamtalet om tips för nya veganer. Deltar i samtalet gör Mattias Kristiansson, chefredaktör för Vegomagasinet och Karolina Tegelaar, kakboken.se.

 

16.15-16.30 Om odling med Gustaf Söderfeldt

Deltar i panelsamtalet gör bland annat Gustaf Söderfeldt. Gustaf har ställt om från att ha djurproduktion till att istället ha ett helt veganskt jordbruk, idag är han en grönsaksodlare som äter veganskt. Gustaf berättar om vad det finns för möjligheter och utmaningar när en vill gå över till ett hållbart, lönsamt jordbruk utan djur.

 

16.30-16.45 Intervju med Gustav Johansson

Gustav Johansson driver en av Sveriges största veganbloggar Jävligt Gott och kommer till Vegovision Göteborg för att bland annat vara med på Scenen. Gustav berättar att han startade bloggen för att dokumentera sin egen jakt på de stora och ”svulliga” vegetariska smakerna. Sedan 2017 är bloggen också helt vegansk.

 

16.45-17.15 Fråga Dietisten

Hillevi Sautter är legitimerad dietist, idrottsnutritionist och personlig tränare. Hon jobbar på sjukhus samt privat med idrottare och människor som vill optimera sin hälsa med kost och träning. Utöver allt detta föreläser hon, skriver i tidningar och sysslar lite med forskning. På Vegovision kommer du kunna ställa dina frågor till henne om kost och hälsa.

 

17.15-17.25 Sara-Maria Westerlund

Om veganskt handarbete med Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt och Sara-Maria Westerlund.  Sara-Maria driver instagramkontot: @saramariashandarbete samt bloggen Sara-Marias handarbete. Passa på att ställa dina frågor om veganska material och garner!

 

17.25-17.35 Sara Berglund – Vegan Fitness Team

Sara Berglund jobbar till vardags som biomedicinsk analytiker. På fritiden bygger hon muskler och tävlar i Body Fitness. Hon har bland annat kommit trea på Luciapokalen (2017) och tagit en andra plats på Decembercupen (2017).
Vegan Fitness Team är ett tävlingsteam för veganer inom bodybuilding och fitness. Teamet skapades 2016 för att visa att det inte är några problem att bygga stora muskler på grön mat.

 

17.35-17.45 Hanna Bergström

Hanna Bergström är en äkta mat- och baknörd som brinner för hållbarhet och miljön. För henne var det ett av de viktigaste skälen att välja vego. Hon har skrivit boken Vegan Vegan! – din guide till en månad som vegan, och är just nu i full gång med sin andra kokbok med galet goda kakor.

 

17.45-17.55 Herbivore Stories

Herbivore Stories består av Viktor Rutgersson och Lisa Utbult Karlsson. De är båda 25 år gamla och bor i Göteborg. Viktor jobbar som montör på Volvo och Lisa som florist men under sin fritid driver de Youtube-kanalen Herbivore Stories och webbsidan www.herbivorestories.com. På Vegovision kommer det bli en intervju med dem båda.