Lördag 1 april

Christer Lundberg är vår eminenta konferencier i Draken under lördagen

Djurvänligt i badrumsskåpet
10.30-11.20. Sal Asperö (212 sittplatser).

Djurens Rätts konsumentansvariga Francesca Vilches reder ut begreppen om djurtester och märkningar och företag från vår Icke djurtestat-lista tipsar dig om djurvänliga produkter för hår och hud!

Fråga dietisten
10.30-11.30. Sal Saltö (50 sittplatser).

Måste en äta B12-tillskott och hur är det med protein och kalcium egentligen? Primärvårdsdietisten Ulrika Wiberg Hörnell svarar på dina frågor om näringslära på en vegansk kost! Ulrika är också mamma till två barn, 4 och 8 år, som har ätit veganskt från start.

Att vara vegoförälder
10.30-11.30 Sal Ingrid (25 sittplatser)

Hur gör man egentligen med barnkalas eller när barnen är hos kompisar? Hur fungerar det med att få vegansk mat på förskolan? Kitty Störby Jutbring samtalar med andra erfarna vegoföräldrar och alla som vill vara med. Ta med dina frågor och tips och dela dem med andra föräldrar!

Filmvisning – Peaceable Kingdom

12.00-13.15. Sal Draken (708 sittplatser).

På grund av sjukdom utgår föredraget med Fiona Oakes. Istället visar vi Peaceable Kingdom, en flerfaldigt prisbelönt dokumentär där vi möter människor som jobbat inom djurindustrin men som nu tar hand om djur som rättats från den. I personlig samtal får vi följa de tidigare bönderna tankar och resonemang kring sina livsval. Vi får också möta djuren de tar hand om och får följa rörande historier om hur de ha räddats.

Lyckas med veganska praliner
12.00-12.45. Sal Ingrid (25 sittplatser).

Lär dig om hur du tempererar choklad på marmorskiva, hur smaker och texturer kombineras fördelaktigt i fyllningar och tryfflar, och vikten av kvalitativa råvaror för att skapa en grym produkt. Låt dig guidas genom grunderna inom pralintillverkning, och inspireras av de oändliga smak och utseendevariationer som är möjliga att skapa, så snart en tillägnat sig baskunskaperna! Kanske blir det du som gör din egen påskchoklad i år?
Filippa Hawén är bagare & konditor. Du finner henne på Instagram under namnet @vegan.creations

Foto Abigail Wärnlöf-Wilbert

Etiskt företagande – går det?
12.00-12.45. Sal Saltö (60 sittplatser).

Nina Färdig från Green Laces berättar om sin syn på företagande och om hur hon har lyckats att skapa ett framgångsrikt företag utan att kompromissa med sina värderingar. Inspirerande föredrag för alla som vill göra skillnad för djuren och planeten men kanske lite extra för dig som drömmer om att bli egen företagare!

Lyckas när du bakar!
13.00-14.20. Sal Ingrid (25 sittplatser).

Ständigt aktuella Karolina Tegelaar beskrivs ofta, med all rätt, som Sveriges veganska bakdrottning. Hon har räddat allt från bröllop till fredagsfikor runt om i landet med sina fantastiska recept. På detta föredrag berättar Karolina om hur du lyckas med bakningen och du har chansen att ställa dina frågor.

Smaknycklar till det växtbaserade köket
13.00-14.20. Sal Saltö (50 sittplatser).

Hur bär man sig åt för att bli en mästare i det växtbaserade köket och hur lyckas man komponera måltider som är mättande, smakrika och som gör dig fullkomligt tillfredsställd? Jag kan avslöja att det inte handlar om att tillföra protein. Utan snarare om att hitta och lyfta kontrasterna mellan våra grundsmaker sött, surt, salt, beskt och umami samt om att komponera ett äventyr i textur och konsistens. Det blir hands on med enklare mat och prova på!

Karoline Jönsson driver det populära instagramkontot Gröna skafferiet och är en av programledarna för Vegorätt, Sveriges första vegetariska matlagningsprogram och förra årets kanske mest omtalade.

Träna för livet!
13.00-14.20. Sal Asperö (212 sittplatser).

Missa inte denna föreläsning av Kristian Thalin och Eva Sederholm. Eva är en av Sveriges mest meriterade Fitness-atleter på vegansk kost med flera finalplatser samt guld på Fitness galan 2016. Det här är något som hon har uppnått tillsammans med Kristian Thalin som sin tränare. Kristian har över 15 års erfarenhet som tränare och har arbetat med proffs inom olika områden som simning och MMA både i Sverige och USA. Han är den första svensk att inneha den prestige fyllda titeln Functional strength coach certifierat  av Michael Boyle ”MBSC”.

Föreläsningen inriktar sig på hållbar och skadefri träning, hur du bygger muskler på vegansk kost och du får även tips inför beach 2017, vilket är så mycket mer än ett Quick fix!

Intervju med Kitty
13.30-14.00. Sal Draken (708 sittplatser).

Ständigt aktuella mångsysslaren Kitty Störby Jutbring bollar småbarnslivet med pyssel på TV och andra uppdrag. Hon är bland annat krönikör, programledare och radiopratare. Tillsammans med Mattias Kristiansson gör hon Vegopodden. För några år sedan var Kitty konferencier på Vegovision men idag finner ni henne gött tillbakalutad på scenen tillsammans med årets konferencier Christer Lundberg.

Från 0 till 77 000 läsare!
14.30-15.45. Sal Draken (708 sittplatser).

Tidningen VEGO är inte bara Sveriges första och största vegetariska mattidning, den går även mot strömmen och bryter ny mark när många säger att tidningsbranschen är döende. Grundaren och chefredaktören Mattias Kristiansson berättar om hur han startade tidningen och hur han hela tiden jobbar för att inspirera så många som möjligt att välja grönt. Framgångar blandat med motgångar, lyckade kampanjer och misslyckade projekt samt allt roligt VEGO planerar att göra i framtiden.

En djurvänlig garderob
14.30-15.30. Sal Asperö (212 sittplatser).

Hur ser en djurvänlig garderob ut? Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt, tar oss med på en djupdykning om animaliska och djurfria material.

Mera vego! För dig som arbetar inom måltidssektorn
14.30-15.30 Sal Saltö (60 sittplatser).

Fler och fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetarisk mat. Det kan vara klimatmål som ska uppnås, hälsofördelar som önskas, till exempel inom vården, eller helt enkelt på grund av den växande efterfrågan som finns på vegetabilisk kost av etiska skäl. Oavsett vilket skäl som ni har för att ställa om till mer vego så är ni varmt välkomna till ett föredrag om hur det kan gå till. Låt er inspireras av andra verksamheter som redan har kommit en bit på vägen och få chansen att ställa era frågor till experterna. En del har ställt om helt och hållet och andra har bytt ut en del av veckans måltider mot vegetabiliska alternativ.

Vi vänder oss till dig som på olika sätt jobbar inom måltidssektorn. Du kanske är måltidschef, kostchef eller har motsvarande ansvar inom en måltidsverksamhet eller så är du måltidsbiträde eller kock inom skola, äldreboende eller sjukhus (privat eller kommunalt). Vi vänder oss också till dig som är politiker, miljösamordnare, pedagogisk personal, ansvarig för upphandling eller på annat sätt kommer i kontakt med dessa frågor i ditt arbete.

Anmäl dig här för att säkra en plats på föredraget.

Vegohajk – mat för stormkök och lägereld
14.30-15.30. Sal Ingrid (25 sittplatser).

Bakom instagramkontot @Vegohajk står David Kihlberg och Pernilla Lundmark. Där delar de bilder och recept från arbetet med sin kommande kokbok med växtbaserad mat som är lätt att bära och håller länge. Hör David berätta om att göra sina egna växtbaserade pulverrätter inför långturer, tips om att laga mat på stormkök och lägereld och om olika foodhacks för att göra fjällvandringen till en verklig matupplevelse.

Intervju med Karoline Jönsson
16.00-16.20. Sal Draken (708 sittplatser).

Karoline Jönsson driver det populära instagramkontot Gröna skafferiet och är en av programledarna för Vegorätt, Sveriges första vegetariska matlagningsprogram och förra årets kanske mest omtalade.

Växtmjölk som aktivism
16.00-17.30. Sal Saltö  (60 sittplatser).

Växtbaserade mjölkalternativ har under senare år utmanat normer kring (ko)mjölksdrickande och blivit föremål för intensiva debatter i medier. Denna presentation handlar om växtmjölkens sociala och kulturella historia i västvärlden, från att ha varit ett i närmaste okänt alternativ för främst laktosintoleranta, till att ha blivit ett verktyg som används för att kritisera djurutnyttjandet i samhället.

Tobias Linné är djurrättsaktivist och forskare i kritiska djurstudier vid Lunds universitet där han bland annat undervisar på kursen Critical Animal Studies: Animals in Society, Culture and the Media. Hans forskning handlar om mjölkindustrin, djurens förhållande inom mjölkindustrin och djurrättsaktivism.

Maten, marken och klimatet
16.00-17.00. Sal Asperö (212 sittplatser).

Vilken roll spelar köttet och mjölken för klimatförändringarna och avskogningen i tropikerna? Fredrik Hedenus ger en överblick över forskningen och diskuterar även matsvinnet, ekologiskt produktion, och varför djurrätt och miljö inte alltid går hand i hand. Fredrik Hedenus, Chalmers, forskar kring strategier för att minska klimatpåverkan från energi och matproduktion. Forskningen är inriktad på såväl styrmedel som effekter av olika tekniska och beteendemässiga åtgärder.

Fredrik är just nu aktuell i programmet Zero Impact på UR-play.

Teologiska grunder för djurrätt
16.00-17.30. Sal Ingrid (25 sittplatser).

Irja Forsman jobbar inom Svenska kyrkan som diakon. Vad finns det egentligen för teologiska grunder för djurrätt? Är det meningen att vi ska äta djuren? Har djur en själ? Irja berättar om sitt engagemang för djuren utifrån sin tro och du får chans att ställa dina frågor.

Starka veganer – filmvisning och panelsnack
16.30-18.00. Sal Draken (708 sittplatser).

Följ Plant Built när de förberedde sig för och tävlade på The Naturally Fit Games i Crossfit, styrkelyft och bodybuilding. Efter filmen blir det ett panelsamtal med kroppsbyggaren Eva Sederholm, Daniel Hugin och Leg. Dietisten, Personliga tränaren och Kettlebellsinstruktören Hillevi Sautter.

Ladda ner hela programmet som pdf här

Programmet för 2 april 2017