Bilden föreställer Karoline Jönsson som står framför en tegelvägg, hon ser glad ut.

Karoline Jönsson är en av konferencierna på Vegovision Göteborg

Karoline Jönsson driver det populära instagramkontot @gronaskafferiet och bloggen Självhushållningsprojektet. Hon har även skrivit tre stycken kokböcker: Det goda gröna, Den goda gröna julen och Det gröna skafferiet samt varit en av programledarna för Sveriges första vegetariska matlagningsproduktion Vegorätt som sändes på TV 2016.

Karoline berättar att hennes matlagningsintresse växte i och med att hon själv började äta vego och samtidigt började odla i sin trädgård.

– Helt plötsligt föll pusselbitarna på plats för mig och jag började må otroligt bra.

Hon säger att något av det bästa med att laga mat är att det skapar kreativitet i vardagen och beskriver det som att kunna resa jorden runt i sitt eget kök.

Bloggen Självhushållningsprojektet är en digital dokumentation av ett år, berättar Karoline. Det som dokumenteras är hennes trädgård och maximering av odlandet i den för att se hur långt det räcker i syfte att skapa sin egen mat. På bloggen kommer vi även kunna följa klimatsmarta tips kring hur vi kan ta vara på den mat som finns omkring oss. Hon säger att även om du själv inte har en egen trädgård så finns maten i den vildväxande naturen, parker eller varför inte hos en faster som har allt för många äppleträd.

– Den växtbaserade maten är ju här helt fantastisk- för den växer bokstavligt talat på träd (eller ur jorden)!

Just nu är Självhushållningsprojektet en blogg men Karoline berättar att tanken är att den under året ska kompletteras med en podd.

Förra året besökte Karoline både Vegovision Göteborg och Stockholm. Vi frågade henne därför vad hon tyckte hade varit roligast. Hon berättade att hon i Göteborg höll i en workshop där grundsmakerna i matlagningen stod i fokus.

– Det kom så mycket folk att jag fick känna mig som en rockstjärna under en timmes tid, säger hon.

Som konferencier i Stockholm förra året fick hon också möjligheten att prata med och ställa frågor till massor av människor som på olika sätt engagerar sig för djurens rättigheter och vego, vilket hon säger att hon tyckte var fantastiskt kul. Det är också vad Karoline ser framemot på årets Vegovision, då hon återigen ska vara konferencier.

– Att få dyka in i andras arbete och vardag och höra hur mycket som görs på så olika håll. Det händer ju saker på så bred front att det kan handla om allt ifrån marsvin till hajkmat, smink eller hälsoforskning.

Hon pratar även om att relationen till publiken som nära och rolig, då publiken också engageras och får vara med i de diskussioner som förs på scenen. Hon tycker annars att det bästa med Vegovision överlag är den positiva stämningen.

– Här sluter mängder av folk upp som vill förändra normer i samhället och det känns alltid som att man kommit några steg närmare när man ses på Vegovision, det inger hopp för framtiden!

Är ni lika taggade som vi är på att höra mer från Karoline som en av årets konferencier på Vegovision Göteborg? Då är ni välkomna den 7 april!