Jenny Luks på Vegovision!

Foto: Hendrik Zeitler

Jenny Luks är matskribent och krogrecensent. Hen skriver om vegansk mat för Nyhetsmagasinet Syre och Syre Göteborg samt gör krogrecensioner för Vegokommissionen. Hen har också jobbat med restaurangguiden Vegan Göteborg sedan 2007 och varit aktiv i Djurens Rätt.

Jenny berättar att hen först var ganska ointresserad av mat under sin tid som lakto-ovo-vegetarian men att när hen blev aktiv i Djurens Rätt 2000 så passade hen även på att bli vegan. Intresset för mat kom då automatiskt i och med arbetet för djuren inom livsmedelsindustrin.

– Att lobba för bra veganmat är ett slags djurrättsaktivism, förklarar Jenny.

Jenny berättar även att hen kan se en förändring i efterfrågan av ett vegansk utbud.

– Ja, det kan jag absolut. Jag är osäker på exakt hur mycket efterfrågan ökat, men utan tvekan har tillgången ökat i alla fall. Alla stora livsmedelsföretag satsar stenhårt på veganskt. Från att ordet vegan har varit ett skällsord är det nu något om företag stoltserar med. Det är häftigt!

Jenny är dock försiktigt positiv när det gäller framtiden.

– Jag tror inte vi kommer se ett djurrättsligt samhälle om 30 år men om vi fortsätter kämpa kommer nästkommande generationer att få uppleva mer än vi kan drömma om. När det gäller maten kommer vi absolut se framgångar snabbt, men det finns många andra områden som djuren lider. Vi får aldrig glömma att kämpa för dem, påpekar hen.

På Vegovision ska Jenny presentera sin restaurangguide, Vegan Göteborg, och även prata om Vegokommissionen.

– Den sistnämnda är en krogrecensionssajt som huserar under bloggen Jävligt gott och vi är fyra veganprofiler som bevakar restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vi frågar Jenny vad hen tycker ska bli roligast med Vegovision och hen svarar då:

– Jag tycker det är roligt att träffa gamla vänner och att gå runt och snicksnacka med de olika företagen. Jag kommer sannolikt skriva ett reportage från mässan och fota mängder med mat. Äta är så klart också roligt och att få hjälpa till i Syres monter ska bli riktigt kul. Då är man välkommen att komma och diskutera mat med mig, avslutar Jenny.

Kom och lyssna på Jenny Luks den 7 april i Eriksbergshallen, Göteborg! Välkomna!