Föreläsningar

Lördag 3 november 2018

 

12.00-13.00 Future of fashion – Sveriges första djurvänliga modevisning

Välkommen till Sveriges första djurvänliga modevisning! Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar  lidande för miljontals djur. Det vill vi ändra på och med Future of fashion visar vi det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.  Hållbart etiskt mode är något vi kommer se mer av framöver och vi vill dra vårt strå till stacken genom att visa konsumenterna att det finns ett utbud för den som vill  göra medvetna val.

Vi har handplockat veganska märken som Save The Duck, Votch, Dedicated och återförsäljare som Thrive och GreenLaces med flera för att visa att mode kan både vara snyggt, hållbart och djurvänligt.

 

13.30-14.30 Kerstin Malm – Tänk om jag kunde lyssna

Vi människor har tyvärr glömt vår förmåga att lyssna och det måste vi göra om vi ska hitta en djupare samhörighet med hunden. Vi kan inte komma dit genom lydnad, träning och ledarskap. Vägen dit kräver att vi börjar lyssna på hundarna och vad de har att säga oss. Hundar har en vilja och den är viktig. I en tid då det är livsviktigt att kunna granska och förstå sin omvärld är lyssnandet allt mer betydelsefullt.

För att vi och hundarna vi lever med ska må bra måste vi göra upp med det traditionella sättet att betrakta hundar på. Det finns en rad väletablerade ”sanningar” om hur hundar ska uppfostras och bemötas för att passa in i våra liv. Ofta accepterar vi dessa istället för att ifrågasätta om de verkligen är bra för hunden eller ens för oss själva. Ett förändrat synsätt skulle göra samvaron mycket mer harmonisk. Kerstin Malm föreläser utifrån sin bok Tänk om jag kunde lyssna.

 

15.00-15.45 Om vegansk mat för barn – Åsa Strindlund

Foto: Hendrik Zeitler

Åsa Strindlund är nutritionist och undervisar i näringslära på bland annat Karolinska Institutet samt håller kurser och workshops om vegetarisk kost. Hon är själv vegan sedan länge och har skrivit boken Grön mat för gravida och barnfamiljer. Åsa berättar om vad du som förälder behöver tänka på kring kosten och du får chans att ställa frågor.

 

 

16.00-16.45 Gustav Johansson – Jävligt gott!

Gustav Johansson, från den veganska matbloggen Jävligt Gott kommer att prata om hur vi med hjälp av jävligt god mat kan minska trösklarna för människor att sluta göra fel och börja äta rätt.
Med utgångspunkt i sin egen resa från köttälskare till att driva Sveriges största veganska matblogg så ger Gustav alla sina bästa tips och strategier för hur vi på bästa sätt kan få skeptiska köttätare mer nyfikna på vegomat, hur vego mycket väl kan bli lösningen på klimatkrisen och hur vi tar bort djuren från tallriken permanent.

 

Söndag 4 november 2018

 

11.00-12.20 Debatt – Är vegansk kost hälsosam?

Många av oss är veganer djuretiska skäl och andra äter växtbaserat av miljöskäl. Men det börjar också bli vanligare att välja en växtbaserad kost av hälsoskäl. Men är växtbaserad mat nyttigare än blandkost? Går det att ha en hälsosam livsstil oavsett om du är vegan eller blandkostare? Hur går det att träna hårt och bygga muskler på en växtbaserad kost? Välkommen på denna spännande debatt med Åsa Strindlund, Clas-Olof Kronogård och Jacob Gudiol. Moderator är Fia Kamlund, Civilingenjör i Teknisk Nanovetenskap och doktor i biologi vid Lunds Universitet. Fia jobbar till vardags med cellbaserade alternativ inom bröstcancerforskning.

Åsa Strindlund är Nutritionist med magisterexamen från Stockholms universitet. Åsa håller föredrag och kurser om kost, hälsa och näringslära. Hon är särskilt intresserad av bland annat idrottsnutrition och näringslära för veganer och vegetarianer.

Clas-Olof Kronogård är läkare och representerar föreningen Läkare för framtiden som jobbar med att sprida information om hur och i vilken utsträckning våra kostval påverkar hälsa och sjukdomsutveckling.

Jacob Gudiol är legitimerad fysioterapeut och har en Master i Sport Science inriktning sport medicine från Lunds Universitet. Jacob driver sidan Träningslära, är skribent för Tyngre och pratar i poddarna Tyngre rubriker (som behandlar nyheter inom kost, träning och hälsa) och Tyngre träningssnack.

 

12.30-13.15 Om Mögel och Bärta – med Pia Qvarnström

 

Pia Qvarnström är grundare av foodtrucken Mögel som senare blev ärtan Bärta. Hon berättar om resan från kulinarisk uppenbarelse till start-up med planer på att ta över världen. Det blir tankar kring innovation, ärter och livsmedelsbranschen och så en hel del tempeh.

13.30-14.15 Baka till julen – Karolina Tegelaar

 

Karolina Tegelaar är en nytänkande receptkreatör som med sin bakgrund som forskare lyckats arbeta fram en helt ny standard på bakverk utan ägg och mjölk. Karolina växte upp på en liten bondgård och är dotter till två mjölkbönder. Bakning var en av favoritsysselsättningarna och att vara ute i naturen med kameran den andra.

Under detta föredrag delar hon med sig av sina bästa tips från sin nya julbok!

 

14.30-15.15 Veganskt för nybörjare – Francesca Vilches

 

Vill du börja äta vegansk men vet inte hur du ska göra rent praktiskt? Ta tillfället i akt och fråga Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt, hur det ligger till med matlagningen, vad du ersätter dina favoriträtter med och var du finner inspiration? En föreläsning och frågestund med inspiration av Djurens Rätts årliga kampanj Veganuari.

 

15.30-16.15 Vegan Delights

Vegan Delights är ett litet familjeföretag ifrån Uppsala med passion för veganmat. De tycker att man ska kunna äta gott samtidigt som man värnar om djuren och miljön! Därför har de utvecklat veganska praliner som är handgjorda med kärlek och omsorg. Under detta föredrag berättar de själva om företagets visioner och ger även tips på hur du kan göra enkla praliner hemma.

Här kan du sätta ihop dit eget schema för helgen!

Programmet presenteras i samverkan med studieförbundet NBV.