Corkei på Vegovision!

Corkei är ett företag som säljer modeaccessoarer, väskor med mera av korkskinn från korkekens bark. De säljer sina produkter via sin webbshop, på mässor och i en sommarbutik på Resö. Från och med i sommar kommer du även kunna hitta produkterna i Strömstad.
Corkei importerar produkter enbart från Portugal, som är störst i världen på korkskinnsproduktion och de letar hela tiden efter bästa möjliga kvalitetsprodukter för att du som kund ska bli långvarigt nöjd.

Maria Leisborn, som är grundaren till Corkei, berättar att visionen från början var att introducera kork och korkskinn i Sverige eftersom hon aldrig hade sett det här. Maria själv upptäckte det för första gången på en resa till Portugal.

– Jag köpte där en korkväska själv 2011 och den har varit helt underbar. Därför insåg jag att fler borde får reda på att detta material är så härligt och ett utmärkt alternativ till djurskinn i både väskor, kepsar, hattar, skor, plånböcker och andra småprylar. Jag ville dessutom att allt skulle vara ekologiskt försvarbart, vilket allt runt korken är.

Maria berättar att hela processen från odling, skörd och användning ger fördelar för miljön och skapar även arbetstillfällen.

Visionen med Corkei lever kvar även idag och har dessutom utvecklats då de har upptäckt hur väl produkten passar in i miljötänk. Corkei är numera också med på Pälsfria Listan eftersom ingenting hos företaget innehåller någonting från djurriket.

– Det fungerar för veganer, djurvänner och förstås alla andra människor som vill ha något unikt med gott miljösamvete.

Maria berättar att framtiden för produkter tillverkade av kork ser lovande ut. Där Corkei visar upp sina korkprodukter får de alltid stor uppmärksamhet och många kunder återvänder och köper mer till sig själva och som present till andra, förklarar hon.

– Produkterna passar väl in i det skandinaviska klimatet då de tål vatten, slask, regn och snö och enkelt rengörs med vanlig tvål och vatten. De behöver inte impregneras eller behandlas med några kemikalier.

Maria förklarar att det finns ett flertal olika faktorer som gör materialet så speciellt exempelvis:

1. En förnybar råvara då det tillverkas enbart av barken från korkekar som efter skörd växer ut igen. Samma ek skördas vart 9:e år under ett par hundra år och mår inte dåligt av det.

2. Korkekar hotas av nedhuggning på grund av att korkgolv/ väggmaterial inte längre är så efterfrågat. Så ju mer skinnväskor som människor köper- desto fler korkekar får stå kvar!

3. Korkskinnet består av ett tunt lager kork på en biologiskt nedbrytbar textil. De limmer och färger som används utvecklas hela tiden för att bli mer miljövänliga men samtidigt hållbara. Korkskinnsindustrin jobbar på så sätt för ett hållbart tillverkande.

4. Korkskinnet är hållbart, snyggt och lätt att hålla rent.

5. Hela väskan är biologiskt nedbrytbar i sin helhet (förutom eventuella dragkedjor och liknande förstås), allergivänliga och veganska.

Vi frågar även Maria vilken som är den vanligaste frågan hon brukar få och hon svarar då att hon brukar få frågor såsom ”flyter den?”, ”sväller den upp i regnet” och ”smular den sönder efter ett tag?”.

– Om den flyter beror nog på hur tungt de lastas. Den sväller inte upp i regn eftersom kork inte drar åt sig vatten och den smular inte sönder sig.

Hon berättar att folk även brukar vara fascinerade av mjukheten och fråga hur de tillverkas.

– De tillverkas genom att man först skördar korkbarken i breda sjok, lufttorkar i några månader, kokar den, hyvlar det, pressar den och limmar på en biologiskt nedbrytbar textil. De tillverkar korkskinn i många olika färger och mönster till exempel randigt, rutigt och prickigt. De tar då till vara på naturliga skiftningar i korkbarken för konstnärligt gör snygga mönster. Alla färger som används är växtbaserade.

Till Vegovision kommer Corkei ha med sig ett urval av väskor, hattar, kepsar, plånböcker, smycken och andra småsaker, allting som presenteras kommer vara tillverkat av kork. Eventuellt kommer de även ha med sig veganvänlig Rawchoklad från Arvika.

– Det roligaste på mässan är mötet med människor och alla samtal som uppstår när vi berättar om materialet.

Maria meddelar även att eftersom Corkei har ett avtal med Djurens Rätt sedan ett par år tillbaka så kommer alla Djurens Rätts medlemmar att få 10 % på hela utbudet som Corkei har med sig. Under mässan kommer de även att ha allmänt sänkta mässpriser.
Länk till hemsidan kan du hitta på Djurens Rätts hemsida.

Missa inte att besöka Corkeis monter på Vegovision Göteborg den 7 april och sedan även igen i Stockholm lite senare på året.