Restaurang Blackbird.

Blackbird agerar restaurang på Vegovision Göteborg!

Blackbird är en vegansk restaurang och bar. De är lokaliserade på Stigbergsliden 3 i Göteborg och startades av fem stycken eldsjälar med bakgrund i punkscenen och djurrättsrörelsen.

I december 2015 stod dörrarna öppna för första gången. Här hittar du rätter som Ciabatta med grillade grönsaker & NoMuZarella och Quesataco med chimichurritofu. Om du vill kolla in menyn ytterligare finns den på Blackbirds hemsida: http://www.blackbirdvegan.se/.

Blackbird berättar för oss på Vegovision att restaurangen startades av fem stycken personer men drivs nu av fyra stycken och att alla från början hade liknande idéer fast på eget håll. Alla ville laga mat och till slut blev det så att de slog sig samman. Det gick snabbt från det att snacket om en restaurang började till att de började leta efter en lokal.

– När vi först besökte den här lokalen så såg den inte alls ut som den gör idag. Vi var från början tveksamma till den, men sedan gick vi tillbaka och funderade ett varv till.

Visionen till restaurangen var ganska klar från början och samma vision lever kvar än idag.

– Vår vision, som vi delade, var rustik mat. Vårt fokus ligger inte heller framförallt på hälsoaspekter utan handlar om ett djurrättsfokus.

Visionen var också en restaurang som gick hand i hand med alternativ musik såsom punk och metall samt att skapa en mysig stämning.

– Det är ingen nackdel att vi har riktat in oss som vi har gjort. Vi vill ha det såhär och det kommer ju folk.

Blackbird berättar att det kommer mycket blandat folk till deras restaurang och att det inte bara är personer som är intresserade av alternativ musik. Det kommer allt från unga till äldre, kompisgäng till familjer. De berättar också att de har märkt av en skillnad i efterfrågan av veganska produkter. Kanske inte jättemycket i sin egen restaurang med i samhället i stort.

– Det märktes en stor skillnad runt 2014, då släpptes det många nya veganska produkter.

De förklarar också att runt den perioden så började människor bli nyfikna på veganism istället för att ta avstånd ifrån det. Blackbird har också märkt av att det har öppnats många nya veganska restauranger samt att andra restauranger numera har ett större veganskt utbud än tidigare.

– Trots att det har öppnats många fler veganska restauranger så har ju inte vår restaurang tappat kunder, det kan ju betyda att fler människor är positiva till vegansk mat.

De säger även att ju större utbudet av veganska varor och produkter är desto lättare är det ju för människor att ta till sig det.

På Vegovision ska Blackbird agera restaurang med mer av ett ”kallt” utbud, vi frågar därför vad de ska presentera på Vegovision.

– Vi är inte helt på det klara med vad det blir än, men det kommer nog bli mackor i alla fall. Mackor med goda fyllningar. Troligtvis grillade mackor med vår egen veganska ost samt någon god röra.

De som Blackbirds grundare tycker ska bli roligaste med Vegovision är delvis att få göra mackor, då de ofta gör liten annan mat i restaurangen. Men även att få vara en del av djurrätts Sverige.

– Det ska bli kul att få vara med på en så stor grej.

Glöm inte att besöka ”baren” på Vegovision för där kommer Blackbird stå och servera under mässan! Välkomna!