Åsa Strindlund på Vegovision!

Åsa Strindlund är medförfattare till Sveriges första och enda bok om näringslära för små barn och vegankost: Grön barnmat. Numera heter boken Grön mat eftersom den även inkluderar gravida och ammande kvinnor.

– Jag är en sportfåne som numera arbetar som utbildningsansvarig på Svenska Badmintonförbundet. Det var idrotten som gjorde mig intresserad av näringslära då jag som 12-åring var på träningsläger på Bosön, berättar Åsa.

Hon berättar även att hon blev vegan i mitten av 90-talet och då växte intresset för näringslära ännu mer. Hon bestämde sig då för att bli nutritionist.

Åsa förklarar att en nutritionist är en naturvetare med näringslära som huvudämne och att nutritionister ofta jobbar inom forskning, livsmedelsindustrin eller på myndigheter. Själv har hon ägnat sig mycket åt utbildning.

– Jag gick den underbart nutritionsnördiga magisterutbildningen vid Stockholms Universitet för att bli nutritionist. Som nutritionist har jag haft möjligheten att undervisa i många olika sammanhang och det är just det jag tycker är allra roligast med yrket, förklarar hon.

Hon berättar att hon gör allt från workshops mer föräldrar och bebisar till gymnasieklasser, idrottsföreningar och kurser på Karolinska Institutet.

– Jag är också väldigt glad över att fått delta i så många olika vegomässor under årets lopp, naturligtvis de flesta arrangerade av Djurens Rätt. Det är fantastiskt att följa Djurens Rätts arbete, era evenemang har verkligen vuxit sedan 90-talet då jag för första gången var ute i landet och pratade om näringslära för veganer. Då var den växtbaserade kosthållningen långt ifrån så utbredd som den är nu, mycket tack vare Djurens Rätts långsiktiga arbete.

Vi frågar Åsa vilken som är den vanligaste frågan som hon brukar få och hon svarar:

– Vanligaste frågan från veganer handlar om vitamin B12 även om de allra flesta har väldigt bra koll på just det. Vegoskeptiker ifrågasätter ofta proteinintaget men där finns så oändligt många bra vegoalternativ så det är nog min favoritfråga, förklarar hon.

På Vegovision Göteborg ska Åsa delta i frågestunder på Stora scenen under rubriken: Fråga om näringslära. Det roligaste med Vegovision tycker hon är att evenemanget är så proffsigt och att det engagerar så många.

Glöm inte att ladda upp med dina frågor om näringslära och ställa dem till Åsa Strindberg på Stora scenen i Eriksbergshallen den 7 april!